top of page
  • Yazarın fotoğrafıEşref Bilge UĞURLU

1-7 Mayıs Trafik ve İlk Yardım Haftası




Trafik kurallarına dikkat çekmek ve ilk yardımın önemini vurgulamak amacıyla; her yıl Mayıs ayının ilk haftası Trafik ve İlk Yardım Haftası olarak kutlanır.



Günün anlam ve önemine istinaden ''İlk Yardım'' konusunda bilinmesi gereken temel ifadelere değineceğim.



Hayatımızın her alanında ilk yardıma ihtiyaç duyabiliriz değil mi? İş kazaları, ev kazaları, afetler... İnsan hayatı her an her yerde felaketlerle karşı karşıya kalabilir. Bu gibi kritik durumlarda, sağlık profesyonelleri size ulaşıncaya dek olay yerinde ilk yardım eğitimi almış birinin bulunuyor olması sizin için hayati önem taşıyacaktır.


TÜİK verilerine baktığımızda 2019 yılında Türkiye'de 174 bin 896 adet trafik kazası meydana geldiğini ve bu kazalarda 5 bin 473 kişi hayatını kaybederken 283 bin 234 kişi yaralandığını görüyoruz. Bu veriler ışığında İlk Yardımın ne derece önemli olduğunu size bırakıyorum.



İlk Yardım


Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla ilaçsız olarak yapılan uygulamalardır.


İlk Yardımcı


İlk Yardım Belgesi almış, insan vücudunun temel bilgilerine sahip, sakin kalabilen ve can güvenliğini ön planda tutan kişilere denir.


İlk Yardım Eğitimi kişilere sağlık personeli niteliği kazandırmaz.


Sağlık personeli belirli eğitim basamaklarını geçmiş ve yasalarla sağlık mesleğini sürdürebilme hakkı verilmiş kişilerdir.


Bu sebeple; sağlık personellerinin olay yerinde gerekli donanım ile yaptıkları müdahaleye Acil Tedavi , olayın olduğu yerde bulunulan malzemelerle yetkisi olan kişilerce yapılan müdahalelere İlk Yardım denir.


İlk yardım eğitimi almamış kişilerin hasta veya yaralıya müdahale etmesi yanlış bir uygulamaya sebep olabilir ve mevcut durumu daha da kötüye götürebilir.





İlk Yardımın Temel Uygulamaları


Koruma:


Mevcut durumun daha da kötüye gitmesini engellemek amacıyla, olay yeri değerlendirmesi yapılması, var olan tehlikelerin ortadan kaldırılması ve güvenli bir alan oluşturulmasıdır.


Bildirme:


Olayın veya kazanın en hızlı şekilde telefon veya diğer kişiler aracılığıyla sağlık ekiplerine haber verilmesidir.


112 Arandığında:


*Sakin olunmalı ve 112 merkezi tarafından sorulan sorulara net bir şekilde cevap verilmelidir.


*Adres bilgileri verilirken, olayın olduğu yere yakın çok bilinen yerlerin adı da verilmelidir.

Hasta veya yaralı sayısı ve durumu bildirilmelidir.


*Herhangi bir müdahalede bulunulduysa yapılan uygulama hakkında bilgi verilmeli.


*112 hattında bilgi alan kişi gerekli bilgileri aldığını söyleyinceye dek telefon kapatılmamalıdır.


Kurtarma (Müdahale):


Hasta veya yaralıya ilk yardımın uygulanması aşamasıdır.


Hızlı ve sakin olunması gerekir.



'' İlk Yardım Her Şeyden Önce Bir İnsanlık Görevidir ''


Kaynakça:




Comments


bottom of page