top of page
Tuğçe Şahin

Kalbimiz, Nefesimiz


Kalbimizin farkında olmak, kalp sağlığımızı korumak ve sağlıklı yaşama farkındalığı kazanmak adına 12-19 Nisan Haftası Kalp Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır.

Peki Biz Kalbimizi Ne Kadar Tanıyoruz ve Onun Ne Kadar Farkındayız?

Kalbimiz ortalama 12 cm uzunluğunda 9 cm genişliğinde, göğüs boşluğunda bulunan, kaslardan oluşan piramit şeklinde bir organdır. Dolaşım sisteminde yer alır, temel görevi kanı pompalamaktır. (Kalp Sağlığı Haftası, 2021)


Kalp ve damarlardan oluşan dolaşım sistemi:

· Metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılması,

· Vücut ısısının düzenlenmesi,

· Asit-baz dengesinin korunması,

· Hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınmasını sağlar.



Kalp sağlığını olumsuz etkileyen risk faktörleri değiştirilebilen ve değiştirilemeyenler olmak üzere 2 gruba ayrılır. (Koroner Kalp Hastalıklarında Risk Faktörleri ve Korunma, 2021)


Değiştirilemeyen Risk Faktörleri

1. Yaş: erkeklerde 45 yaşın üstü, kadınlarda 55 yaşın üstü veya erken menopoz

2. Cinsiyet: Erkeklerde koroner kalp hastalığı daha sıktır.

3. Aile öyküsü: Birinci derecede (anne, baba, kardeş) erkek akrabalarda 55 yaşında, birinci derecede kadın akrabalarda 65 yaşından önce kalp damar hastalığı, kalp krizi veya ani ölüm bulunması.


Değiştirilebilir Risk Faktörleri

1. Sigara içiyor olmak

2. Hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği)

3. İyi kolesterolün (HDL kolesterol) 40mg/dl den düşük olması

4. Total kolesterolün 200mg/dl den fazla olması (kötü kolesterol olan LDL kolesterolün 130mg/dl den fazla olması)

5. Şeker hastalığı (Diyabet)

6. Hareketsiz bir yaşam tarzı

7. Stres

8. Depresyon

9. Şişmanlık (obezite)


Kalp Hastalıklarından Korunmak İçin Neler Yapabiliriz


Kalbimizin sağlığını korumak için düzenli ve ölçülü bir şekilde egzersiz yapmalıyız. Yaptığımız egzersizleri sürekli ve düzenli hale getirerek sağlıklı yaşam koşullarımızı düzenlemiş olacağız. Bol sebze, meyve ve hafif yağlardan oluşan beslenme tercih edilmelidir. Bu sayede kandaki yağ oranının dengesi sağlanır. Kanın pıhtılaşmasına sebep olan ve kandaki oksijeni azaltarak kalbe büyük zarar veren tütün ve mamullerinden mutlaka uzak durmalı, şişmanlık, yağlı yiyecekler ve tuzdan uzak durmak gerekir.


Uyku çok önemlidir, tüm hücresel düzeyde olduğu gibi kardiyovasküler sistemde de çok önemlidir, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için uyku gereklidir. Bunun da belli saatleri vardır, gece 02:00-03:00’dan sonra uyuyup, 10 saat uyumak uygun değildir, 22:00 ile 23:00 saatleri arasında uykuya geçmek doğru olandır. Fiziksel olarak da aktif olmak gereklidir, ağır ve hareketsiz bir yaşam, istediğimiz, sağlıklı bir yaşam biçimi değildir.

Tüm yaşamımız boyunca aldığımız sağlıklı nefeslerle kalbimizi besliyoruz. Kalbimizin sağlığını korumak için ilk önce doğru nefes alabilmeyi öğrenmemiz gerekir. Doğru solunumda göğüs yerine diyafram hareket eder, bu yüzden doğru nefes alabilmek için diyafram nefesini tercih etmeliyiz. Stresten uzak durulmalıdır. Stres kalp hastalığını tetikleyen bir etkendir. Yaşam şartları çoğu zaman buna engel olabilmektedir. Biz ne kadar stresten uzaklaşmak istesekte bazen bunu başaramayabiliriz ama unutmayın ki hiçbir şey bizden önemli değil, sizden önemli değil. “Hiçbir şey kalbimizden önemli değil” aldığımız her nefeste kalbimize iyi gelmeyi dileyelim çoğu zaman yaşadığımız olaylar ne kadar üzerimizde stres ve baskı da yaratsa kalbimize ağır gelen her şeyin geçici olacağını unutmayalım. Biz aldığımız her nefesle kalbimize iyi geldikçe hayatımızdaki her şeyin daha yaşanılabilir hale geldiğini göreceğiz. Kendinize iyi bakın, kalbinize iyi bakın.


 

Kaynaklar


1.(2021, Nisan 10). Kalp Sağlığı Haftası: http://pursaklar.gov.tr/12---18-nisan-kalp-sagligi-haftasi adresinden alındı


2.Koroner Kalp Hastalıklarında Risk Faktörleri ve Korunma. (2021, Nisan 10). Medicana: https://www.medicana.com.tr/haber-detay/3681/koroner-kalp-hastaliklarinda-risk-faktorleri-ve-korunma adresinden alındı








Comments


bottom of page