top of page
  • Beyzanur Taş

Epilepsi Farkındalık Günü (Purple Day)

Epilepsi (Sara) Hastalığı: Merkezi sinir sisteminden ya da bir sebebe bağlı kalınmaksızın tekrarlanan nöbetler halinde ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır.

Bu hastalığın genel belirtileri; bilinç kaybı, hareket bozuklukları, ruh hali değişikliği, kasılma, uzun uzun dalma ve durağan kalma gibi geçici belirtiler olarak ortaya çıkar. Epilepsi hastalığı olan insanlar nöbetten sonra fiziksel problemlere (yaralanma, kırık, morarma) ve psikolojik problemler (kaygı, depresyon) gibi durumları da yaşama eğilimindedir. Epilepsi nöbetleri, beyindeki elektriksel etkileşim değişikliği sonucunda meydana gelen titreme, bayılma, idrar kaçırma, ağzın köpürmesi, dişin kenetlenmesi, dilin ısırılması, ani göz hareketleri gibi binlerce çeşit nöbet türleri meydana gelir.Bu nöbetler kısa ya da uzun, sık veya seyrek biçimde bebek, çocuk ve yaşlılık döneminde ortaya çıkabilir.



Peki hasta nöbet geçirdiği sırada ne tür müdahalelerde bulunmalıyız ?

1.Hastanın hareketini durdurmaya çalışmamalıyız.

2.Hastayı güvenli yere yatırıp bir tarafa çevirmeliyiz.

3.Yaralayabilecek sert ve sivri eşyaları uzaklaştırıp hastayı koruma altına almalıyız.

4.Sıkı olan giysilerini gevşetmeli ve solunum yolunu açık tutmalıyız.

5.Hastanın ağzına bir cisim (kaşık, su, ilaç) koymamalıyız.

6.Nöbetin bitmesini beklemeliyiz.

7.Nöbet bittikten sonra hasta kendini yorgun hissettiğinden hastaya güven ve moral vermeliyiz.

8.Nöbetin nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi vermek hem hasta hem de doktor açısından çok yararlı olacaktır.


Her yıl 26 mart, dünyada 'Mor Gün' yani 'Epilepsi Farkındalık Günü' olarak kabul ediliyor. Purple Day/Mor Gün fikri 2008'de Kanada'da epilepsi hastası 10 yaşında olan bir kız çocuğu Cassidy Megan öncülüğünde ortaya çıkmıştır.Mor renk bazı kültürlerde yalnızlığı ifade etmektedir.



Farkındalık sağlamalıyız, çünkü kişinin kendini toplum tarafından soyutlamamasını, bu hastalığı dezavantaj olarak görmemesini ve kendini öz güvenli hissederek toplumun bir parçası olduğunun farkında olmasını sağlamalıyız. Kişi kendini yalnız hissetmemelidir.


Uzakta aramayın, belki bu kişiler birimizin arkadaşı, patronu, eşi, babası veya annesi olabilir.

 

Kaynaklar


Epilepsi nedir, semptomları nelerdir? Epilepsi nasıl tedavi edilir? (2020). NTV, Erişim adresi: https://www.ntv.com.tr/amp/saglik/epilepsi-nedir-semptomlari-nelerdir-epilepsi-nasil-tedavi-edilir,wHXC4UAjEESizoIEbOEXDQ (Erişim Tarihi: 24.03.2021).




Comments


bottom of page