top of page
Elvan Tarmaşır

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü


31 Mayıs, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildi.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 31 Mayıs Günü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak amaca yönelik çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Tüm illerimizde il sağlık müdürlüklerimiz, sivil toplum kuruluşları ve paydaş kurumlar tarafından yapılan faaliyetlerle tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekilmekte, bırakmak isteyenler teşvik edilmektedir.


Tütün Dumanı Nedir?

Tütün dumanı, yanan bir sigara, puro, pipo ve benzeri ürününden kaynaklanan dumandır.

Tütün Dumanı Neler İçerir?

Bu duman karışımı; formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) ve aseton (oje çıkarıcı) gibi 4.000 kimyasal madde içerir. Arsenik, benzen, vinil klorür gibi en az 40 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımlar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur.


Tütün Dumanına Maruz Kalmak Ne Gibi Sağlık Problemlerine Neden Olur?

Tütün dumanına maruz kalmak, dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olmaktadır. Tütün dumanına maruz kalmak, akciğer kanseri vb, amfizem ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır. Başka bir tütün kullanıcısının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak, uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkan etiklerle aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarmakta ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırmaktadır. Başka bir tütün kullanıcısının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı; asbest, radyoaktif nükleid, arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, pestisid (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümü oranından daha fazladır.



Sigarayı Bıraktığınız Zaman:

  • 20 dakikada kalp atış hızı düşer,

  • 12 saatte kandaki karbonmonoksit seviyesi normale döner,

  • 2-12 haftada akciğer fonksiyonları normale döner,

  • 1-9 ayda öksürme ve nefes darlığı azalır,

  • 1 yılda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur,

  • 10 yılda koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biri ile aynı olur,

  • 10 yılda akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısı kadar olur.


KAYNAKÇA

Yorumlar


bottom of page