top of page
  • ukkoca

Dünya Premature Günü


Her yıl 17 Kasım tarihi Dünya Premature Günü olarak kutlanır. Dünya Premature Günü ilk kez 17 Kasım 2008’de Avrupa Yenidoğan Bakım Vakfı (EFCNI) tarafından erken doğum farkındalık günü olarak kutlanmaya başlandı. (1) 2011 yılından itibaren ise Dünya prematüre günü olarak anıldı ve o tarihten itibaren de her yıl kutlanmaya başlandı. 17 Kasım’ı eşsiz kılan bir detay da kutlamalara özel bir rengin seçilmiş olmasıdır. Mor renk dünya prematüre günü özel rengi olarak seçildi ve 17 Kasım tarihinde Dünya prematüre günü kapsamında mor renk ışıklandırmalar, kurdeleler, poster ve boyamalar sıklıkla kullanılmaya başlandı.


Kelime anlamı olarak yeterince olgunlaşmamış anlamına gelen prematüre sözcüğü tıpta 37. gebelik haftasından önce doğan bebekler için kullanılmakta. Anne karnında henüz olgunlaşmasını tamamlayamamış bebeklerde doğum sonrası ciddi problemler ortaya çıkabilmekte ve çoğu zaman gerek bebek gerek ebeveyn açısından süreç son derece sancılı geçebilmekte.



Prematüre Doğum Nedir?


Normal bir doğum gebeliğin 37-42. Haftaları arasında gerçekleşir. Eğer doğum herhangi bir nedenle daha erken gerçekleşirse doğan bebek prematüre olarak adlandırılır. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 15 milyon bebek premature olarak dünyaya gelir. Özellikle 5 yaş altı bebek ölümlerinde en büyük neden premature doğum olarak göze çarpmaktadır. (2) Premature bebekler, anne karnındaki olgunlaşmaları henüz yeterli olmadığı için solunum, dolaşım, bağışıklık, sindirim ve bağırsak sistemleri gelişmemiş olarak dünyaya gelirler. Özellikle solunum sistemi gebeliğin son haftalarında olgunlaştığı için bu bebeklerde en büyük sorun genellikle solunum sistemindeki yetersizlikten kaynaklanır. Nefes alamama, düzensiz solunum, akciğerde sıvı birikmesi gibi durumlar sıklıkla görüldüğü için çoğunlukla bu bebekler yoğun bakım ünitelerinde takip edilir.



Çok küçük ya da ileri anne yaşı, kronik hastalık, sık doğum yapma, ikiz-üçüz gibi çoğul hamilelik, hamilelikte sigara kullanımı, enfeksiyonlar ve genetik nedenlere bağlı olarak premature doğum gerçekleşebilir.


Premature Doğumdan Korunmak Mümkün Mü?


Bebek sahibi olma kararı sürpriz olarak değil de planlı olarak verilmelidir. Özellikle gebe kalmak isteyen anne adayları sigara tüketimini en az 2 yıl önceden bırakmalı, varsa kronik hastalıklarının kontrollerini gerçekleştirmelidir. Özellikle anne yaşının 35 yaşı geçtiği durumlarda risk ciddi oranda arttığı için gebelik yaşı çok fazla ertelenmemelidir. Gebelik sırasında folik asit gibi takviyeler mutlaka alınmalı, gebe kadın yoğun stresten uzak kalmalıdır. Alınacak tüm önlemlere rağmen bazı gebeliklerde erken doğum riski gelişebilmekte ve bu gebelikler için de hastanede doğumu geciktirici ilaçlar verilerek doğum ertelenebilmektedir.



2022’deki Slogan: Doğumdan İtibaren Ten-Tene Teması Artıralım!


Bu yıl 17 Kasımda Dünya Prematüre Günü yine tüm dünyada kutlanacak. Bu yılın sloganı olarak ‘’Bir ebeveynin kucaklaması güçlü bir terapidir. Doğum anından itibaren ten tene teması etkinleştirin.’’ olarak belirlendi. Bu yıl kutlamalarda yine mor renk ağırlıklı kutlama gerçekleştirilecek. 17 Kasım’daki temel amaç potansiyel ebeveynler için premature doğum ile ilgili bilinç ve farkındalık yaratmaktır. Premature bebekleri olan ebeveynler için de yalnız olmadıkları ve büyük bir ailenin parçası olduklarının gösterilmesi açısından önem arz etmektedir.




KAYNAKÇA


1-https://www.efcni.org/history/

Comentarios


bottom of page